Plánovaný zákon vyžadující skenování CSAM v chatovacích aplikacích by byl nezákonný, nepřiměřený a mohl by spíše zvýšit než snížit rizika pro děti, říkají odborníci. Mohlo by se také stát, že Apple stáhne iMessage ze zemí EU.



Varování vydalo více než 20 řečníků na semináři o ochraně osobních údajů, protože Evropská unie nadále usiluje o opatření týkající se CSAM, které by odstranilo end-to-end šifrování v chatovacích aplikacích, jako je iMessage, WhatsApp a Signal. Návrh zákona byl poprvé oznámen již v květnu loňského roku. Vztahovalo by se to na širokou škálu služeb, ale nejkontroverznějším prvkem je navrhovaný požadavek, aby společnosti skenovali obsah zpráv v chatovacích aplikacích. To by samozřejmě bylo zcela nemožné v aplikacích end-to-end šifrovaných (E2EE), jako je iMessage. Jediný způsob, jak by mohly společnosti vyhovět, by bylo zcela přepsat své aplikace, aby nebyly šifrované.

Více než 20 řečníků na tříhodinovém semináři vyjádřilo nesouhlas s legislativním návrhem Evropské unie, který by vyžadoval, aby služby skenovaly obsah komunikace uživatelů na známé a neznámé materiály CSAM. Sám evropský inspektor ochrany údajů (EDPS), Wojciech Wiewiórowski, naznačil, že EU by se mohla ocitnout v bodě, odkud není návratu, pokud zákonodárci schválí zákon, který nařizuje systémové, hromadné sledování soukromých zpráv. Nizozemský profesor Frederik Borgesius řekl, že skenování by bylo podle stávajícího práva EU nezákonné.