Nedávná zpráva The New York Times zdůrazňuje kontroverzní software Alphonso, který sleduje návyky televizních uživatelů. Alphonso je tiše zabudován i do mnoha aplikací pro iOS a Android a také má smlouvu se společností Shazam, kterou koupí společnost Apple.



Mnoho zdánlivě neškodných her a aplikací používá Alphonso a monitoruje, co uživatelé sledují na svých televizích a dokonce i v kinech. Většina uživatelů si není vědoma toho, co se děje, a některé z aplikace jsou zřejmě uváděny na trh pro děti.

Výkonný ředitel společnosti Alphonso Ashish Chordia uvedl, že jejich software je celkem ve více než 1 000 hrách a aplikacích, ale nesdílí podrobnosti o tom, které aplikace nebo o  kolika uživatelích shromažďuje data.

Nejhorší je to, že Alphonso může stále nahrávat zvuk, aplikace které jej obsahují, běží na pozadí nebo dokonce i když je zařízení v kapse. Paradoxem je, že většinou je uživatel dotázán na přístup k mikrofonu, ale není upozorněn na možnost monitorování na pozadí aplikace, to už hraničí s přístupem do soukromí.

Alphonso má dohodu s aplikací Shazam, která poslouchá hudbu, která má přístup k mikrofonu na mnoha telefonech. Společnosti Shazam používá svou vlastní technologii rozpoznávání obsahu k identifikaci uživatelů a následně prodává tyto informace společnosti Alphonso.

Nyní, když Shazam patří od minulého měsíce Applu, se zdá být pravděpodobné, že partnerství s firmou Alphonso skončí. Potvrzené to však zatím není. Apple by mohl mít velký zájem o soukromí a bezpečnosti uživatelů, i když samotná aplikace Shazam nahrává data přímo od uživatelů.

Zdroj: 9to5mac.com