Hlavní výrobce iPhonů pro Apple v Indii firma Wistron se blíží k dohodě v technologickém centrem Bengaluru, investovat se má kolem 157 milionů $ a vyrábět se bude iPhone SE a potenciálně iPhone 6s, podle Reuters.



Neznámí indičtí vládní představitelé ve středu údajně potvrdili záměry tchajwanských dodavatelů, což by mohlo mít za následek, že montážní linka na iPhone SE převezme asi 100 akrů v hlavním městě jižní indického státu Karnataka.

Vedoucí pracovníci společnosti Wistron údajně cestovali v oblasti v listopadu a setkali se s ministrem průmyslu v Karnatakě počátkem tohoto měsíce a smlouva o nájmu pozemků by mohla být uzavřena během několika týdnů, podle jednoho z úředníků, který mluvil pod podmínkou anonymity, protože není oprávněn veřejně komentovat plány.

Další zdroj, který hovořil s agenturou Reuters, uvedl, že společnost Apple pravděpodobně začne v Indii brzy vyrábět modely iPhone 6s, a to s využitím rozšíření výrobní kapacity společnosti Wistron v zemi, neboť chce snížit náklady a diverzifikovat svou výrobní základnu za hranice Číny. Před více než dvěma lety je iPhone 6s stále populární na rozvíjejících se trzích, díky cenové dostupnosti ve srovnání s Apple iPhone 7, iPhone 8 a iPhone X.

Apple vidí příležitost ušetřit na dovozních daních, cenově levnější telefony a potenciálně rozšířit svou zákaznickou základnu v Indii, pokud sestaví telefony místně. Minulý měsíc však Indie zvýšila dovozní daně z elektronického zboží, což způsobilo, že Apple zvýšila cenu většiny iPhone modelů s výjimkou iPhone SE.

Společnost Apple hledala měsíční daňové úlevy a pobídky od indické vlády, neboť se snaží rozšiřovat své operace v zemi, ale navzdory některým pozitivním připomínkám ze strany státních úředníků ještě nebyla pro společnost Apple udělena žádná výjimka.

Zdroj: macrumors.com