Nedávno jsme vás informovali o datové situaci v sousedním Polsku. Nejen z cen, ale také z objemů dat nám mohlo být při pomyšlení na stav v Česku jedině smutno. A teď to vypadá, že nám smutno ještě nějakou dobu bude. Samotný generální ředitel Vodafonu – Petr Dvořák – se totiž vyjádřil jasně. Neomezené bezdrátové připojení v Česku ještě nějakou dobu nebude.



Největším problémem se podle Pana Dvořáka jeví představa vytížení sítě. Pokud by totiž Vodafone nebo jakýkoliv jiný operátor v současné době začal nabízet neomezené bezdrátové připojení, řada domácností (zejména na vesnicích, ale nejen tam) by začala využívat LTE internet místo pevného připojení v domácnosti. Tím by došlo k obrovskému nárůstu ve vytížení vysílačů, na které zatím nejsou připraveny. Zavést bezdrátové připojení bez limitu přenesených dat bude tak podle slov ředitele Vodafonu možné ve chvíli, kdy bude pevný internet pro domácnosti na tolik rychlý, že nebudou muset využívat LTE internet jako náhradu pevného připojení.

Rozvoj pevného vysokorychlostního internetu a optického připojení vysílačů brzdí zejména nedostatečná soutěž v pevných službách, pomalé tempo inovací v pevných sítích a komplikovaná výstavba sítí obecně.

Právě od nedávné koupě UPC společností Vodafone si Dvořák slibuje rozhýbání konkurenčního boje a urychlení výstavby lepšího pevného připojení.