Poprvé jsme slyšeli o plánech společnosti Ikea představit inteligentní žaluzie v listopadu, ale v té době byly zprávy jen velmi malé. Tento týden však byly žaluzie Ikea Smartshades objeveny na webové stránce společnosti v Evropě.



To naznačuje, že jsou k dispozici již v některých evropských obchodech a očekává se od 2. února větší rozšíření – včetně online dostupnosti. Webová stránka uvádí: „V současné době jsou k dispozici některých obchodech. Použijte prosím kontrolu dostupnosti, abyste zjistili, zda je tato položka dostupná u vás. Od 2. února 2019 je také možné je objednat online.“ Ikea Smartshades podporují HomeKit. Když jsme v listopadu informovali o plánech společnosti Ikea, nebylo jasné, zda budou podporovat HomeKit při vydání, takže je to určitě dobrá zpráva pro fanoušky Apple. Inteligentní žaluzie mohou být ovládány bezdrátově za účelem filtrování přicházejícího světla nebo zabránění vnějšímu osvětlení.

Pomocí brány a aplikace TRÅDFRI lze žaluzie v požadovaném čase zatáhnout. Aplikaci si můžete zdarma stáhnout z Google Play nebo App Store. Ikea Smartshades jsou k dispozici ve dvou různých variantách: Fytur a Kadrilj. První je neprůhledná, zatímco druhá je průsvitnější. Ceny se pohybují od 99 do 155 dolarů (113 – 181 dolarů), v závislosti na zvolené velikosti. Zatímco detaily jsou stále nejasné, Ikea jednoznačně plánuje vstoupit do trhu s produkty pro inteligentní domácnost. Inteligentní žaluzie, které jsou nyní na trhu jsou velmi drahé, takže je hezké vidět cenově dostupnější variantu.

Zdroj: 9to5mac.com