Společnost Apple dodala a prodala ve čtvrtém čtvtletí roku 2017 na 29 milionů iPhonů X, jak informuje agentura Canalys. Zásilky iPhonu X nicméně nebyly nejrychlejší a to kvůli rozhodnutí, nabízet zařízení vedle iPhonu 8 a iPhonu 8 Plus.



Adaptace byla do značné míry ovlivněna poptávkou po aktualizaci na trzích zaměřených na operátory, jako jsou v USA, kde je vysoká základna a zákazníci mohou za několik měsíců financovat náklady na zařízení za 999 USD.

Společnost Apple zaznamenala značný nárůst produkce v listopadu a prosinci, kdy dodala objednávky iPhone X dříve, než se očekávalo, a na ke konci měsíce se narazilo na bilanci nabídky a poptávky.

Z 29 milionů dodaných iPhonů ve čtvrtém čtvtletí roku 2017 šlo až 7 milionů do Číny, kde se Apple snaží zvýšit svojí pozici na trhu. Apple si sám vytvořil velkou konkurenci v podobě iPhone X, iPhone SE, iPhone 6s/Plus, iPhone 7/Plus a iPhone 8/Plus, které stále nabízí jako nové.

Podle údajů 20 procent všech prodaných iPhonů v minulém čtvtletí byly právě iPhony X, zatímco 24 procent zařízení iPhone 8 a 17 procent zařízení iPhone 8 Plus.

Apple pro první fiskální čtvrtletí (čtvrté kalendářní čtvrtletí) z roku 2018 očekávané tržby ve výši 84 až 87 miliard dolarů a hrubý zisk mezi 38 a 38,5 procenty. Bude to rekordní čtvrtletí dokonce i na nejnižším konci rozsahu poradenství, protože Apple dosáhl v prvním čtvrtletí roku 2017 výnosů jen 78,4 miliardy dolarů.

Zdroj: macrumors.com