Společnost Qualcomm obdržela pokutu ve výši 997 milionů EUR za to, že zaplatila společnosti Apple za používání svých čipů LTE v zařízeních iOS, informovala o tom agentura Reuters ve středu.



Podle šetření Evropské komise měly být tyto platby uskutečněny od roku 2011 do roku 2016 s jediným cílem, a to blokovat konkurenční společnosti firmy Qualcomm, jako je například Intel. „Společnost Qualcomm vyplatila miliardy amerických dolarů klíčovému zákazníkovi Apple, aby nekupoval čipy od konkurentů. Tyto platby nebyly jen snížením ceny – byly poskytnuty za podmínky, že Apple bude používat výhradně čipové sady Qualcomm v iPhonech a iPadech“, uvedla komisařka Margrethe Vestager ve svém prohlášení. „To znamenalo, že nikdo na tomto trhu nemohl konkurovat Qualcomm, bez ohledu na to, jak jsou jejich výrobky dobré,“ dodala.

Evropská pokuta – údajně 4,9 procenta obratu společnosti Qualcomm v roce 2017 je pro firmu obzvláště špatnou zprávou. Problémy pro společnost Qualcomm začaly v lednu 2017. Brzy poté Apple žaloval tuto čipovou společnost a obvinil ji ze zpoplatnění neoprávněných licenčních poplatků. Poté se v dubnu spor mezi těmito dvěma společnostmi rozšířil o soudní spory a nároky podané oběma stranami. Poslední žaloby mezi těmito dvěma společnostmi přišly v listopadu, když Apple napadla Qualcomm s tvrzením o porušení patentu poté, co druhá společnost požádala o zákaz dovozu iPhonů a iPadů v USA v loňském létě.

Zdroj: macrumors.com