Itálie a Jižní Korea se ve čtvrtek připojily k rostoucímu seznamu zemí, ve kterých probíhají soudní žaloby a vyšetřování, kvůli údajnému záměrnému zpomalování starších iPhonů.



„Apple neinformoval zákazníky o tom, že aktualizace by mohly mít negativní dopad na výkon jejich telefonů, což naznačuje, že společnost mohla porušovat čtyři samostatné položky národního spotřebitelského kódu. Také Samsung je podezřelý z úmyslného snížení výkonnosti jejich výrobků, aby přiměli zákazníky koupit nové produkty“, sdělil italský dozorce. Pokud budou obviněni, obě společnosti budou vystaveny pokutám ve výši několika milionů eur. Mezitím jihokorejská skupina spotřebitelů podala trestní oznámení proti generálnímu řediteli společnosti Apple, Tim Cook a obvinila jeho společnost z podvodů na uživatele iPhone, kvůli zpomalení zařízení bez varování a požadují aby kompenzovaly špatnou výkonnost baterie.

Apple již připustil, že byly zpomalovány některé starší iPhony se staršími bateriemi. Stalo se tak kvůli změně správy napájení která proběhla, aby se zabránilo neočekávaným vypnutím. Souhlasí však s tím, že měla poskytnout jasnější vysvětlení, když uvedla funkci správy spotřeby v systému iOS 10.2.1. Po omluvě Apple zavedl program výměny baterií, který umožňuje všem zákazníkům iPhone 6, 6s, 7, 6 Plus, 6s Plus, 7 Plus a SE vyměnit baterie za snížené ceny až do konce roku 2018.

Zdroj: macrumors.com