V posledních několika letech se na Facebooku objevilo mnoho chyb v ochraně osobních údajů a další podrobnosti o jednom z nich vyšly najevo prostřednictvím nového soudního řízení, protože společnost sociálních médií žalovala spywarovou společnost NSO Group. Ukázalo se, že Facebook se pokusil koupit kontroverzní vládní spyware pro sledování uživatelů iPhone a iPad.



Podle informací měl Facebook budovat svůj spyware maskovaný v produktu VPN, Onavo Protect pro iOS a Android, oslovila společnost sociálních médií kontroverzní NSO Group, která vytváří spyware pro vládní agentury.

Prohlášení od generálního ředitele NBÚ Group, Shalev Hulio odhalil, že „dva zástupci Facebooku šli do NSO v říjnu 2017 a požádali o koupi práva používat určité schopnosti Pegasus.“ Zdá se, že zástupci Facebooku nezajímali o nákup částí Pegasu jako hackerského nástroje, který by vzdáleně pronikl do telefonů, ale spíše jako způsob, jak efektivněji sledovat telefony uživatelů, kteří již nainstalovali Onavo.

Zástupci Facebooku uvedli, že Facebook byl znepokojen tím, že jejich metoda shromažďování uživatelských dat prostřednictvím Onavo Protect byla méně účinná na zařízeních Apple než na zařízeních Android,“ čteno v soudním spisu. „Zástupci Facebooku také uvedli, že Facebook chtěl používat údajné schopnosti Pegasus ke sledování uživatelů na zařízeních Apple a byl ochoten zaplatit za schopnost monitorovat uživatele Onavo Protect.

Společnost NSO odmítla prodat Pegasus Facebooku, ale počátkem roku 2018 stále vytvářela a uvedla Onavo bez Pegasuse jako spywarový nástroj pod zavádějícím předstíráním, že je aplikace VPN.

Společnost Apple přiměla Facebook odstranit Onavo Protect z App Store v srpnu 2018.

V roce 2019 ji Facebook znovu zabalil jako „Výzkumnou aplikaci“ a pokusil se zaplatit dospívajícím, aby si to na svém zařízení stáhli.

Aplikace Výzkum byla také vypnuta a Facebook konečně vypnul Onavo úplně v únoru 2019.