Apple i Alphabet požádaly Amazon, aby zlepšil moderování obsahu pro svou aplikaci Kindle poté, co bylo zjištěno, že děti mohou tuto aplikaci používat k přístupu k sexuálně explicitním obrázkům, uvádí agentura Reuters.



Platforma Amazon Kindle prodává knihy pro dospělé, které obsahují fotografie nevhodné pro děti, přičemž obsah jako první objevili rodiče, kteří kontaktovali agenturu Reuters. Rodiče zakoupili Kindle Unlimited pro své děti, protože obsahoval knihy, které nebyly k dispozici na samostatné službě Amazon Kids+. Kindle Unlimited také nabízí knihy s fotografiemi aktů, které si děti mohly stáhnout zdarma a bez rodičovské kontroly, protože Kindle Unlimited poskytuje veškerý obsah za předplatné. Knihy jsou vydávány samostatně prostřednictvím funkce přímého publikování služby Kindle, která autorům umožňuje publikovat své knihy okamžitě a zpřístupnit je prostřednictvím Kindle Unlimited.

Apple neuvedl podrobnosti, ale společnost řekla agentuře Reuters následující: „Sdělili jsme tyto obavy vývojářům a pracujeme s nimi, abychom zajistili, že jejich aplikace bude v souladu s našimi pokyny.“ Apple také změnil věkové hodnocení aplikace Kindle na 12 let nebo starší ze 4 let nebo více. Pokyny App Store společnosti Apple nepovolují aplikace, které zobrazují sexuální nebo pornografický materiál a vývojáři aplikací jsou odpovědní za moderování obsahu vytvářeného uživateli na jejich platformách. Google také uvedl, že Google Play nepovoluje aplikace, které obsahují nebo propagují sexuální obsah, zatímco Amazon uvedl, že kontroluje všechny dostupné informace a podniká kroky k napravení situace.